פרויקט ארטוליו

חקלאים קטנים במגזר שמן הזית באגן הים התיכון סובלים מבעיות דומות: בבעלותם חלקות אדמה קטנות ולעיתים תלולות, הם משתמשים בחקלאות מסורתית המוזנת בגשם, תוך הסתמכות על כוח אדם משפחתי בזמן המסיק. עסקים משפחתיים קטנים אלה ברובם המכריע אינם רווחיים, ובשל כך מטעי זיתים רבים ננטשים או לא מעובדים, והאבטלה מתפשטת בקהילות מודרות. לעומת זאת, הביקוש לשמן זית עולה ומעלה את הביקוש ליותר שמן ויותר איכות.

פרויקט ARTOLIO נבנה כדי לתת מענה לאתגרים אלו מתוך ניסיון בשטח, בו חקלאים ובתי בד חברו יחדיו וקיבלו הדרכות והכשרות טכניות/אגרונומיות ועסקיות על בסיס קבוע מה שהביא ליבולי זיתים ואיכויות שמן גבוהים יותר, כמו גם לשיפור מיומנויות הניהול שהביאו לעסקים הקטנים יותר רווחיות וגמישות.

פרויקט ARTOLIO הממומן על ידי תוכנית ENI CBC MED של האיחוד האירופי לארבע שנים, כולל 65 חקלאים ובעלי בתי בד ממדינות ואזורים יצרניים באגן הים התיכון הכוללים את ישראל, פלשתין, קפריסין, יוון, צרפת וספרד. כל קבוצת חקלאים מנוהלת על ידי מוסדות אזוריים של ידע מקומי, מרכזי ידע אזוריים של Native Olive (NOReKCs) בכל אזור משתתף, אשר יספקו ללא הרף לחקלאים ולבתי הבד ייעוץ אגרונומי ועסקי שוטף ומעודכן במטרה לשפר את יבול הזיתים, איכות השמן, הכישורים העסקיים ונהלי הניהול שלהם.

פרויקט ARTOLIO הקים בנוסף רשת פאן-ים תיכונית (Pan-Mediterranean Platform) המאגדת את כל מרכזי הידע והחקלאים לפלטפורמה אחידה, שתסייע לעסקי שמן הזית הקטנים ברחבי אגן הים התיכון בשיווק, מכירות, מימון, מדיניות וחקיקה, ברמה הלאומית והבינלאומית (Artolio.world). אמצעים ופעולות אלו יאפשרו ליצרני שמן זית קטנים לייצא את המוצר שלהם לשווקים זרים במחירי פרימיום, ולשכפל את המודל של ARTOLIO לכל רחבי אגן הים התיכון עם היתרונות של עסקי זיתים ושמן זית עמידים יותר מבחינה כלכלית, מייצרים מקומות עבודה חדשים באזורים כפריים, ומעודדים קיימות סביבתית באמצעות ספיגת פחמן מוגברת של עצי זית קיימים וחדשים המנקים את הסביבה בה אנו חיים ומחזקים חיי קהילה בריאים.